diumenge, 29 d’abril del 2012

Calendari de publicacions

Calendari de publicacions

Perquè tingueu una idea del que s’anirà publicant al blog de Plantes del Mediterrani vos en faig un resum aproximat.

Ara continuaré publicant articles de plantes que van florint, en acabar-se les floracions comentaré alguns llibres de plantes interessants i també publicaré articles de plantes que encara que no són pròpiament autòctones estan arrelades a la nostra cultura i tenen algun interès especial.

En començar el mes de setembre començaré un calendari mensual amb les floracions, les activitats del jardí de plantes autòctones, convocatòries i activitats.

Si hi hagués gent interessada a principis d’octubre podríem fer una activitat d’esqueixos de tardor .

Quan em sobrin materials vegetals vos ho comunicaré per si algú en vol venir a recollir.

clip_image002

dijous, 26 d’abril del 2012

Gladiols de camp

A les nostres Illes tenim dues classes de gladiols, que pràcticament són iguals. Si voleu conèixer les seves petites diferencies visiteu l’ Herbari Virtual .

http://herbarivirtual.uib.es/cat-med/especie/4348.html

http://herbarivirtual.uib.es/cat-med/especie/4348.html

Ara just comencen a florir. Es reprodueixen molt fàcilment els seus bulbs si els regam i també es reprodueixen bé per llavor.

És molt fàcil i vistós fer rodolets de gladiols o fer una filera al costat d’un caminet.

Els podem trobar en camps secs i abandonats, que fa temps que no es llauren o a la vora de soques d’ametller. El bulb està una mica profund per ser més resistent a la sequera. Ja que és una planta abundant, no hi farà res que n’agafem alguns o esperem que les llavors siguin madures a principis de l’estiu.

Segur que donaran molt de color al vostre jardí i, com que van traient noves flors a la tija, estan florits més temps que altres plantes.

dimecres, 25 d’abril del 2012

Ses caramuixes

És el nom que reben a Menorca, Mallorca els diuen albons, .”Any d’aubons, any d’ametlons”. Si és certa la dita aquest any hi haurà moltes ametlles.

Asphodelus aestivus. Una cosina seva es el cebollí, Asphodelus fistulosus. Recordau que les podem veure a l’Herbari Virtual del Mediterrani Occidental.

Si en voleu agafar d’alguna vorera ho heu de fer en brotar a la tardor desprès de les primeres pluges, quan la terra està fluixa. Portau un bon pic perquè les arrels són profundes. Es reprodueixen per llavors, però no ho he provat mai.

Antigament es feien servir per fer canyissos per secar les figues. També he vist cortines fetes de trossets de caramuixa enfilats formant tires. El carbó de caramuixa ben picat es feia servir per a, amb un lloquet , començar foc.

clip_image001

clip_image002

Floreixen en el mes de març i van fent flors durant bastant de temps. Finalment els queda una canyeta amb bifurcacions en la part superior que poden servir per fer un ram. He dit ses caramuixes perquè es presenten en colònies o en les voreres dels camins, mai soles. Cada any tornen a rebrotar i, quan se sequen només hem de retirar les parts seques .

dimarts, 24 d’abril del 2012

Sa canya fèl·lera

Ferula communis

No sé si la coneixeu, però jo estic enamorat d’aquesta planta. Algunes ja estan arribant al seu esplendor.

Són molt bones de cultivar. A principis de juliol podeu recollir les llavors de la seva umbel·la i en el mes de setembre podeu fer un planter en una safata d’alveols una mica profunds com els que es fan servir per les alzines o en testets.

Ara heu de tenir paciència i no deixar de fer recs perquè no naixeran fins després de Nadal. Desprès del naixement espereu un mes i les sembreu a terra i continuau amb els recs. Si les voleu fer córrer, continuau amb els recs durant l’estiu, si no es dormirà i tornarà a treure en la propera tardor.

Fa una cabellera semblant al fonoll i estarà dos o tres anys a fer la primera canya, que, com podeu veure, no es una canya convencional sinó que té desviacions i acaba en una umbel·la gegant.

Si voleu trobar llavors a Menorca ho podeu fer a la ronda nord de Ciutadella.

A Mallorca em van dir que n’hi havia a la urbanització de Crestatx a Sa Pobla.

clip_image002

dilluns, 23 d’abril del 2012

Les alzines i els ullastres

Aquests dies les alzines estan esclatant. Han sabut aprofitar les plogudes d’aquests dies per despertar. En anys secs no tenen creixement.

Les tenim considerades un arbre de creixement lent, però si disposen d’aigua el creixement es bastant més ràpid.

En el mes de novembre podem collir els aglans i encara que només disposem en el nostre jardí per una alzina , en sembrarem alguns per si hi ha faltes i els que ens sobrin els podem regalar. Els aglans brotaran en el mes de març o a principis d’abril . Els hi donarem recs cada dos o tres dies durant la primavera i tot l’estiu i veureu com creixen. No convé tenir el planter a ple Sol. En el proper hivern les trasplantarem a un test més gros i les continuarem regant durant la segona primavera i el segon estiu, poden arribar a alçades de un metre i mig.

En la propera tardor els heu de sembrar a terra per evitar que les arrels donin voltes dins el test i després tenguin dificultats per arrelar . El clot es molt important: ha de ser més profund i ample que el test on tenim sembrada l’alzina. Convé mesclar la terra amb compost perquè les arrels no tenguin dificultats per desenvolupar-se.

Si la cuideu en pocs anys vos farà ombra.

Jo vos puc dir que ja puc caminar per l’ombra dels pins i alzines que vaig sembrar fa uns anys. El temps no vos ha de fer por , si no ho veis voltros ho veuran els que vos venguin darrera.

Els ullastres no reben la consideració que es mereixen i poden arribar a ser arbres ben grossos i esplendorosos.

Els forestals no poden veure els ullastrars perquè són de difícil accés i propaguen els focs molt ràpidament, però els ullastres són molt més resistents a la sequera que les alzines. Tots dos arbres suporten malament el vent.

A Menorca podem veure ullastres completament tombats per la força del vent que serveixen per fer ombra als bens, però en molts contats en podem veure de tant grossos com les alzines. Si anau a Son Saura de Ciutadella quan arribem a la propietat iens desvien a l’esquerra hi ha una avinguda Que va a les cases del senyor , entre les alzines hi ha alguns ullastres que són grandiosos.

A Mallorca és més fàcil veure ullastres grossos perquè la Serra defensa del vent la vegetació.

clip_image001

diumenge, 22 d’abril del 2012

Les estepes

Ara ja tenim florida l’estepa blanca, cistus albidus , que curiosament té les flors rosades i rep el nom de blanca perque té les fulles de color clar.

D’aquí pocs dies tindrem florida l’estepa negra , cistus montpeliensis, que te les flors blanques .Hi ha altres estepes , però aquestes dues son les més bones de reproduir per llavors , que es poden recollir a principis de la tardor i fer els planters inmediatament.

Són plantes molt resistents a la sequera i una vegada passat el primer estiu les podeu deixar sense rec . Jo , com que m’agrada que estiguin esplendoroses els hi tenc un goteig de cinc minuts cada dos dies , que es molt poca cosa , pero els hi basta.

Es troben bé al Sol i a mitja sombra.Les podem sembrar en rodols o fent petites bardisses.

clip_image001

clip_image002

dissabte, 21 d’abril del 2012

Presentació

Aquest blog vol ser un estímul perque vos animeu a sembrar en el vostre jardí plantes autoctones del Mediterrani occidental perque per una part con consumiesen poca aigua i perque la seva bellesa supera moltes vegades la de les plantes convencionals de jardí.

Per altra part tamé vol ser un punt d’intercanvi de experiències i de plantes entre tots aqueells que ja haguin començat l’experiència o aquells que la vulguin començar ara.

Molts vos demanareu on podem aconseguir aquestes plantes: Avui hi ha vivers que ja tenen un apartat de plantes autoctones perque els darrers anys ha pujat la seva demanda. Per altra part totes les comunitats autonomes tenen vivers on crien plantes per a la restauració i repoblació del paisatge i les regalen. Finalment podeu fer voltros mateixos experiencias de reproducció mitjansan esqueixos o llavors recollits de la natura o de jardins botanics en el moment apropiat sempre sent respectuosos amb la natura .

Avui comencem un camí que no sabem on arribarà, però segur que ens donarà moltes satisfaccions.

La millor pagina de referència per veure fotografies i trobar imformació de les vostres plantes és Herbari virtual del Mediterrani occidental

En ella podem trobar les plantes clasificades pel nom popular en català, pel nom popular en castellà i pel nom científic a més d’altres classificacions. Convé tenir aquesta pàgina en la llista de les vostres preferides.

Correu de contacte: usitus (arroba) gmail (punt) com