dilluns, 23 d’abril del 2012

Les alzines i els ullastres

Aquests dies les alzines estan esclatant. Han sabut aprofitar les plogudes d’aquests dies per despertar. En anys secs no tenen creixement.

Les tenim considerades un arbre de creixement lent, però si disposen d’aigua el creixement es bastant més ràpid.

En el mes de novembre podem collir els aglans i encara que només disposem en el nostre jardí per una alzina , en sembrarem alguns per si hi ha faltes i els que ens sobrin els podem regalar. Els aglans brotaran en el mes de març o a principis d’abril . Els hi donarem recs cada dos o tres dies durant la primavera i tot l’estiu i veureu com creixen. No convé tenir el planter a ple Sol. En el proper hivern les trasplantarem a un test més gros i les continuarem regant durant la segona primavera i el segon estiu, poden arribar a alçades de un metre i mig.

En la propera tardor els heu de sembrar a terra per evitar que les arrels donin voltes dins el test i després tenguin dificultats per arrelar . El clot es molt important: ha de ser més profund i ample que el test on tenim sembrada l’alzina. Convé mesclar la terra amb compost perquè les arrels no tenguin dificultats per desenvolupar-se.

Si la cuideu en pocs anys vos farà ombra.

Jo vos puc dir que ja puc caminar per l’ombra dels pins i alzines que vaig sembrar fa uns anys. El temps no vos ha de fer por , si no ho veis voltros ho veuran els que vos venguin darrera.

Els ullastres no reben la consideració que es mereixen i poden arribar a ser arbres ben grossos i esplendorosos.

Els forestals no poden veure els ullastrars perquè són de difícil accés i propaguen els focs molt ràpidament, però els ullastres són molt més resistents a la sequera que les alzines. Tots dos arbres suporten malament el vent.

A Menorca podem veure ullastres completament tombats per la força del vent que serveixen per fer ombra als bens, però en molts contats en podem veure de tant grossos com les alzines. Si anau a Son Saura de Ciutadella quan arribem a la propietat iens desvien a l’esquerra hi ha una avinguda Que va a les cases del senyor , entre les alzines hi ha alguns ullastres que són grandiosos.

A Mallorca és més fàcil veure ullastres grossos perquè la Serra defensa del vent la vegetació.

clip_image001

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada