dimecres, 25 d’abril del 2012

Ses caramuixes

És el nom que reben a Menorca, Mallorca els diuen albons, .”Any d’aubons, any d’ametlons”. Si és certa la dita aquest any hi haurà moltes ametlles.

Asphodelus aestivus. Una cosina seva es el cebollí, Asphodelus fistulosus. Recordau que les podem veure a l’Herbari Virtual del Mediterrani Occidental.

Si en voleu agafar d’alguna vorera ho heu de fer en brotar a la tardor desprès de les primeres pluges, quan la terra està fluixa. Portau un bon pic perquè les arrels són profundes. Es reprodueixen per llavors, però no ho he provat mai.

Antigament es feien servir per fer canyissos per secar les figues. També he vist cortines fetes de trossets de caramuixa enfilats formant tires. El carbó de caramuixa ben picat es feia servir per a, amb un lloquet , començar foc.

clip_image001

clip_image002

Floreixen en el mes de març i van fent flors durant bastant de temps. Finalment els queda una canyeta amb bifurcacions en la part superior que poden servir per fer un ram. He dit ses caramuixes perquè es presenten en colònies o en les voreres dels camins, mai soles. Cada any tornen a rebrotar i, quan se sequen només hem de retirar les parts seques .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada