dimarts, 11 de setembre del 2012

Esqueixos de tardor

Esqueixos de tardor

Es poden fer aquests esqueixos en el moment que deixa de fer calor intensa, a principis de tardor. No s’ha d’esperar massa perquè la planteta no entri en letargia hivernal.

Es poden fer amb lavanda, camamil·la, romaní, tem o farigola i altres plantes que no siguin caducifòlies i presentin creixements en la tardor. Per exemple la murta no va bé.

Que necessitem:

  • Safates sense forats en les que podem fer uns forats laterals a mig cm perquè sempre hi hagi una mica d’aigua en el fons.
  • Hormones en pols o líquides.
  • Substrat sense perlita perquè mantén la humitat més temps.

Com hem de procedir:

  • Tallam tiges del darrer creixement de la planta d’uns dos o tres cm de llargada i els hi treim o tallam les fulles de baix de tot.
  • Mullem la part de baix de la tija.
  • La ficam dins les hormones i la movem un poc perquè caigui el material sobrant. Prèviament hem posat la terra en el testet, l’hem premsada una mica i hem fet amb el dit un forat d’aproximadament la fondària del que ha d’anar enterrat per evitar que les hormones caiguin de la tija.
  • Col·locam la tija en el forat i comprimim molt fort la terra al seu voltant. És una condició indispensable per tenir èxit, que les tiges no es moguin gens en tot el procés d’arrelament. És per això que els regs han de ser molt suaus o fets per immersió. Han de quedar enterrats zones de la tija on hi havia hagut les fulles que hem tallat o arrabassat.

Posarem els esqueixos sembrats en un lloc on hi toqui llum, però poc sol directe. Va bé davall un arbre o a prop d’una paret orientada a llevant on només hi toca el sol dels matins.

Ara és qüestió de tenir paciència i no deixar que la terra quedi eixuta. No veurem cap creixement notable, però del que es tracta és que la planta es mantengui verda.

A finals d’hivern veurem que les plantetes comencen a créixer

Si les podem regar durant l’estiu les podem sembrar a terra vigilant que el pa de terra no es rompi . Si no les podem regar, esperarem a la propera tardor quan arribin les primeres pluges.

Direu que és un procés una mica llarg i tediós, però basta una ulladeta cada dia per veure com està la terra i si necessiten reg i ja veureu quin plaer no vos donarà veure que els resultats són immillorables.

És aconsellable sembrar dues plantetes en cada test i fer alguns testos de la mateixa planta per si fallen alguns dels esqueixos. Després podeu regalar les plantes que vos sobrin als vostres amics.

Ja havia dit en una altra ocasió que és una llàstima que totes aquestes plantes es comportin malament dins testos perquè no els agrada la calentor que provoca en les arrels el sol.

En la fotografia podeu veure esqueixos que ara tenen un any.

clip_image002

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada