diumenge, 6 de maig del 2012

Els iris

A les nostres illes tenim una planta de la família dels Iris que viu als torrents, és l’Iris pseudacorus i té un color groc preciós. Si teniu una bassa, n’hi podeu sembrar i, si també teniu disponibilitat d’aigua, la podeu sembrar en terra. http://herbarivirtual.uib.es/cat-med/especie/4965.html

De la família dels iris en podem trobar dues varietats més, però que no són pròpiament autòctones, encara que des de temps molt antics les podem trobar a prop de les casetes al camp perquè són molt resistents a la sequera: són l’iris violeta i l’iris blanc. L’iris morat se seca a l’estiu, torna a rebrotar a mitjans de la tardor i floreix a mitjans de la primavera. L’iris blanc no se seca durant l’estiu, encara que no mostri activitat, necessita una mica més d’aigua. Floreix a principis de la primavera. És curiós que totes dues són considerades científicament la mateixa planta:

http://herbarivirtual.uib.es/cat-med/especie/4965.html

.L’iris groc i l’iris violeta floreixen al mateix temps, a mitjans de la primavera. Es reprodueixen agafant un tros de rizoma amb una planteta en començar a sortir a la tardor després de les primeres pluges. També es poden reproduir per llavors.

L’iris pseudacorus el podem trobar al viver del Gob de Menorca, sortint de la carretera general de Maó a Ciutadella per anar a l’aeroport. Un dia parlarem del viver del Gob i les plantes que disposen. Heu de saber que tenen un servei per enviar plantes fora de l’Illa.

clip_image002

clip_image004

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada